Tips & Tricks - FIRST® LEGO® League

Tips & Tricks

 

FIRST LEGO LEAGUE VOORBIJ, WAT NU?

Om te voorkomen dat de LEGO MINDSTORMS na afloop van het FIRST LEGO League (FLL) seizoen in de kast eindigt, is er door een team uit de Verenigde Staten, ‘Not the Droids You Are Looking For’, een website ontwikkeld met lessen voor de EV3. Deze site is ook in het Nederlands beschikbaar, met dank aan ‘NXT Generation’ uit Eindhoven. Zeker de moeite waard om eens naar de site te gaan.

Tenslotte is het natuurlijk ook mogelijk om de kinderen met de Challengesets van de FLL door te laten gaan. Het is mogelijk om Challengesets van voorgaande seizoenen aan te schaffen. De kosten hiervoor komen op € 120,- per set, excl. € 7,95 verzendkosten. Een Challengeset bestaat uit de wedstrijdmat en de bijbehorende LEGO modellen.

Er zijn nog enkele Challengesets beschikbaar. Voor de laatste stand van zaken neem een kijkje in het archief.

FIRST LEGO League integreren in het lesprogramma in het onderwijs

In dit document staat beschreven hoe je de FIRST LEGO League (FLL) kunt integreren in het lesprogramma en hoe de FLL aansluit bij de kerndoelen van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het document is ontwikkeld door Sanne Respen, educatief medewerker van Stichting Techniekpromotie, in samenwerking met Rita van der Lee, ervaren teamcoach en leerkracht in het primair onderwijs.

FLL Aansluiting Kerndoelen PO

FLL Aansluiting Kerndoelen VO

FIRST LEGO League en kerndoelen Onderwijs België

Ook voor het Belgisch onderwijs hebben wij nu een koppeling met de eindtermen beschikbaar. Zie hieronder de twee versies, voor het Basis- en het Secundair onderwijs.

Eindtermen voor het Basis Onderwijs

Eindtermen voor het Secundair Onderwijs

TIPS EN IDEEËN VOOR TEAMS

NB: Deze gegevens en PDF bestanden (Acrobat Reader) zijn op dit moment helaas alleen nog maar in het Engels beschikbaar. Vraag je coach of mentor om je team te helpen.

Teambuilding

Voor de eerste of tweede team bijeenkomst om teamleden elkaar te laten leren kennen. Iedereen in het team kan zo leren hoe het is om in een team samen te werken en dat iedereen een speciale eigenschap heeft die aan het team kan bijdragen. 

TeamBuilding

Samenwerken = leuk!

Samenwerken in een team is heel erg leuk en leerzaam, maar is niet altijd even makkelijk. Daarom volgen hier een aantal tips om het teamwerk nog beter te laten verlopen:

  • Zorg dat bij alle teamleden duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel tijd het ongeveer kost om aan de FLL mee te doen.
  • Maak met het gehele team een tijdsplanning met daarin alle actiepunten wat betreft er moet gebeuren tot aan de finale van de FLL.
  • Verbind aan elk actiepunt die in de tijdsplanning staat één of twee teamleden die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van die activiteit.
  • Zorg ervoor dat het team regelmatig teambijeenkomsten heeft waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Op deze bijeenkomsten kunnen ook de actiepunten besproken worden. (Zijn de actiepunten al gedaan? Zijn er actiepunten nog niet gedaan die wel al gebeurd hadden moeten zijn? Heeft iemand hulp nodig bij het uitvoeren van een actiepunt?).
  • De teamcoach is een goed aanspreekpunt voor vragen of moeilijkheden.

Het is helemaal niet vreemd om tussen door de tijdsplanning of actiepuntenlijst aan de passen. Dat hoort allemaal bij het in een team samenwerken aan een project. Het belangrijkste is het team plezier heeft in het samenwerken, leert om problemen op te lossen en enthousiast wil meedoen aan de FLL!

TRAINING

Team oefeningen

Deze oefeningen zijn de eerste stappen om je team te leren samenwerken. Je kunt voorafgaand aan het seizoen met het team doen of ook tijdens als dat nodig is. Doe de hele training of alleen die onderdelen die nuttig zijn voor je team. In totaal duren ze ongeveer vijf tot tien uur.

Teamoefeningen

Brainstorm activiteit

Hoe verzinnen de team leden nu de echt creatieve oplossing om de Challenge te kunnen volbrengen? Doe deze oefeningen om dat met je team te leren.

Brainstorm activiteit

Programmeertips

Tips om NXT efficient te programmeren

Een lessenserie (met instructiefilmpjes) ontwikkeld om te leren programmeren met de EV3-robot. In het Nederlands.

Het geheel is gemaakt vanuit het uitgangspunt dat ook de leerkrachten niet kunnen programmeren. Kijk voor meer informatie op:

De Geflipte Klas 

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?