Jurering Benelux finale - FIRST® LEGO® League

Jurering Benelux finale

Tijdens de Benelux finale wordt er door de jury gekeken naar jullie team, de robot en het project. Natuurlijk hebben jullie je voor de regiofinale al op de jury-sessies voorbereid, maar het kan toch verstandig zijn nog een keer goed naar de jury-pagina en vooral de formulieren te kijken. Ook zijn er zaken die anders zijn dan op de regiofinales.

 

Proces

Tijdens de Benelux finale vinden alle 3 de jureringen achter elkaar plaats. In het schema dat jullie nog ontvangen, staan de precieze tijden vermeld waarop de jureringen plaatsvinden. Bij ieder jurypanel krijgen jullie 10 minuten de tijd (zie het schema hieronder). Vervolgens is er 5 minuten pauze gevolgd door de volgende sessie. Na 3 sessies (45 min) zijn jullie klaar en gaan jullie terug naar de pit-area.

Zodra de jureringen gaan beginnen, gaan jullie met het team en maximaal 2 coaches naar het jurygedeelte. Hier worden jullie opgevangen door de jury-vrijwilligers die zorgen dat jullie op het juiste moment naar de juiste ruimte toegaan. Jullie fans en toeschouwers worden apart opgevangen.

Let op: De Robot Ontwerp en Core Values jureringen vinden plaats in een grote ruimte. We begrijpen dat dit niet ideaal is, maar de jury zal hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Denk er dus ook zelf aan om luid en duidelijk te spreken.

jureringen BF

 

Core Values

Op de Benelux finale vragen we de teams een Core Values poster voor te bereiden. Door een poster te maken, kunnen jullie de Core Values jury laten zien hoe jullie de Core Values beleven. Zo zorgen we er ook voor dat de jury niets belangrijks vergeet te vragen: jullie mogen namelijk zelf kiezen wat jullie in 2 minuten vertellen over de poster. Meer details over de Core Values jurering en de poster staan hieronder. In de juryruimte is er een mogelijkheid jullie poster op te hangen of neer te zetten.

Bekijk het juryformulier: Core Values.

 

Informatie over de Core Values Poster

De Core Values jureringen tijdens de Benelux finale bestaan uit 3 verschillende onderdelen (in totaal 10 minuten):

 1. (+/- 3 minuten) Een teamwork opdracht:
  Bij aanvang van de Core Values jurering krijgt het team een korte samenwerkingsopdracht waarbij de juryleden kunnen zien hoe het team samenwerkt.
 2. (+/- 2 minuten) Een Core Values poster:
  Na de teamopdracht krijgt het team 2 minuten de tijd om de inhoud van de Core Values poster te presenteren en te beschrijven. Meer informatie hierover staat hieronder.
 3. (+/- 5 minuten) Jury-interview:
  Tot slot stellen de juryleden vragen aan het team over de opdracht, de poster en het afgelopen seizoen.

Om het voor de juryleden gemakkelijker te maken, vragen we ieder team een eenvoudige “Core Values-poster” te maken. De onderwerpen die op de poster aan bod dienen te komen, staan hieronder. Op deze manier krijgt de jury een beter beeld van het proces dat de kinderen hebben doorlopen. Natuurlijk mag het team creatief zijn: gebruik foto’s, tekst of tekeningen!

Belangrijke regels en richtlijnen:

 1. Tijdsinvestering: Het team mag zelf weten hoeveel tijd er wordt besteed aan het maken van de poster. Het is NIET de bedoeling dat de Core Values poster evenveel werk vergt als de projectpresentatie. De juryleden zijn meer geïnteresseerd in het verhaal van het team dan mooie plaatjes. Denk er verder aan dat de poster gebaseerd is op ervaringen die het team tijdens het seizoen heeft opgedaan.
 2. Lay-out: De totale poster mag niet groter zijn dan de afmetingen die hieronder staan vermeld (A0). De poster mag wel kleiner zijn, zeker als dit handiger is met vervoer. De poster mag ook ter plekke worden uitgerold of aan elkaar worden gemaakt.
 3. Vaste plekken: Er zijn vier plekken op de poster waar specifieke informatie moet worden vermeld. Deze plekken zijn het belangrijkste onderdeel van de poster.
  1. In het “Ontdekking” gedeelte van de poster geeft het team voorbeelden van dingen die het heeft ontdekt tijdens het seizoen. Denk hierbij NIET aan dingen die samenhangen met de Challenge of het winnen van een award maar aan zaken die jullie persoonlijk hebben geleerd.
  2. In het “Integratie” gedeelte geeft het team voorbeelden van hoe het team de Core Values heeft toegepast buiten de FLL. Laat de juryleden zien hoe de nieuwe ideeën, ervaringen en vaardigheden van de FLL gebruikt worden in het dagelijkse leven.
  3. In het “Betrokkenheid” gedeelte beschrijft het team hoe het luistert naar de bijdrage van alle teamleden. Laat ook zien dat jullie ervoor zorgen dat ieder teamlid zich gewaardeerd voelt. Deel met de juryleden hoe het team heeft samengewerkt en op welke manier jullie samen meer hebben bereikt dan wanneer iedereen alleen zou werken.
  4. In het “Coopertition” gedeelte laat het team zien hoe het meehelpt aan de vriendelijke competitie van de FLL. Geef informatie over hoe het team andere teams heeft geholpen of juist hulp heeft gekregen van andere teams. Vertel de juryleden hoe de teamleden elkaar en andere teams helpen in de voorbereiding op een spannende FLL wedstrijd.
 4. Het Midden: Het gedeelte in het midden van de poster mag het team naar eigen inzicht invullen. Hier kan informatie over de andere Core Values worden gedeeld met de juryleden. Voorbeelden zijn: teamgeest, respect of teamwork. Ook mogen jullie voorbeelden geven over hoe leuk het team is of hoe jullie anderen overtuigen dat wetenschap & technologie cool is.

CoreValuesPoster

Download de informatie over de Core Values jurering: Core Values Poster.

 

Robot Ontwerp

Net als bij de Core Values willen we jullie team ook voor het Robot Ontwerp de kans geven zelf het woord te voeren. We vragen daarom de teams een zogenoemde “Robot Ontwerp management samenvatting (ROMS)” te maken. Dat klinkt misschien erg serieus, maar je kunt het ook zien als een ‘verkooppraatje’. Jullie laten in 4 minuten de belangrijkste dingen van de robot zien, denk aan het ontwerp en de bouw van de robot en het uitvoeren van de missies. Meer informatie over de ROMS staat hieronder. In de juryruimte is één wedstrijdtafel met de missies aanwezig.

Let op: We weten dat jullie al druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de finale, het is dan ook niet de bedoeling dat jullie (te) veel tijd steken in de poster en de ROMS. Het is vooral bedoeld om jullie de kans te geven jullie team en robot aan de jury te laten zien in plaats van alleen vragen te beantwoorden. De poster en de ROMS zijn een hulpmiddel bij de presentatie van de robot.

Bekijk het juryformulier: Robotontwerp.

 

Informatie over de Robot Ontwerp Management Samenvatting (ROMS)

Om de jury een totaalbeeld te geven van jullie robot en het ontwerpproces vragen we jullie een korte presentatie voor te bereiden. Een “management samenvatting” wordt vaak gebruikt door technici om de belangrijkste punten van een product of project toe te lichten. De ROMS geeft jullie richtlijnen om de belangrijkste punten van jullie robot samen te vatten, zodat de jury geen belangrijke details mist of vergeet te vragen.

Jullie mogen zelf kiezen hoeveel tijd jullie besteden aan de ROMS. De meeste teams hebben niet meer dan 1 of 2 uur nodig om de ROMS voor te bereiden en te oefenen. De ROMS is in ieder geval NIET bedoeld om zo uitgebreid te zijn of zoveel tijd in beslag te nemen als de voorbereiding voor de projectpresentatie.

Jullie team zal de ROMS presenteren aan het begin van de Robot Ontwerp jurering. De totale presentatie van de ROMS inclusief een proefrit mag niet langer zijn dan vier (4) minuten, maar wel korter. Jullie mogen zelf bepalen hoeveel tijd jullie aan ieder onderdeel besteden. Vervolgens zal de jury een aantal vragen stellen. Je hoeft geen geschreven of geprinte versie van de ROMS aan de juryleden te geven of hulpmiddelen te gebruiken.

Basis opzet: De ROMS bestaat uit de onderdelen: Robot feiten, Ontwerp details en een korte Proefrit.

Robot feiten: Vertel de juryleden iets over de robot; zoals het aantal en het type sensoren dat jullie gebruikt hebben, hoe de aandrijving werkt, uit hoeveel stukken de robot bestaat en hoe jullie opzetstukken werken. De jury wil ook graag informatie over de programmatuur van jullie robot; welke taal hebben jullie gebruikt, hoeveel programma’s hebben jullie, hoe groot is ieder programma en welke missie werkt het beste?

Ontwerp details:

 1. Leuk: Vertel de jury wat het leukste of interessantste is aan jullie robot. Wat was het moeilijkste aan het maken van de robot? Heeft jullie robot een naam? Hoe zijn jullie op die naam gekomen? Vertel ook gerust andere leuke verhalen over jullie robot!
 2. Strategie: Wat is jullie strategie tijdens de wedstrijden: Welke keuzes hebben jullie gemaakt en waarop baseren jullie deze keuzes? Hoe succesvol was jullie robot in het voltooien van missies? Juryleden horen graag wat jullie favoriete missie is en waarom.
 3. Ontwerp proces: Beschrijf hoe jullie team de robot heeft ontworpen en hoe jullie het ontwerp steeds hebben verbeterd. Hadden jullie een bepaalde ontwerpstrategie? Hoe heeft ieder van jullie team bijgedragen aan de bouw van de robot?
 4. Mechanisch ontwerp: Leg aan de juryleden uit hoe jullie robot in elkaar zit: Wat maakt de robot stevig en hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat de robot snel kan worden gerepareerd? Leg de jury uit hoe jullie robot beweegt (aandrijving) en welke opzetstukken en mechanismen er worden gebruikt om de missies te voltooien.
 5. Programmeren: Hoe zorgt jullie programma ervoor dat de robot steeds hetzelfde doet? Hoe hebben jullie de programma’s georganiseerd en voorzien van documentatie? Juryleden horen ook graag of jullie sensoren, loops of andere constructies gebruiken om ervoor te zorgen dat de robot beter werkt.
 6. Innovatie: Vertel de jury waarom jullie robot bijzonder is. Laat slimmigheidjes of speciale opties zien.

Proefrit: Laat tot slot een proefrit zien van jullie robot.  Jullie mogen zelf een missie kiezen maar jullie hoeven geen hele ronde te rijden.

Let op: Denk eraan dat de ROMS vooral bedoeld is als een hulpmiddel bij de voorbereiding op de Robot Ontwerp jurering. Het helpt jullie als team om na te denken over wat de beste punten van jullie robot zijn en dit aan de jury te laten zien. De ROMS is dus niet bedoeld als een extra losse opdracht voor de finale, maar is juist gebaseerd op het werk en de ervaringen van het afgelopen seizoen. Denk eraan dat niet de ROMS zelf maar de inhoud ervan het belangrijkste is.

Download de informatie over de Robot Ontwerp Management Samenvatting (ROMS)

Robot Ontwerp management samenvatting

 

Project

Voor het project verandert er niets: jullie hebben net als op de regionale finales 5 minuten voor jullie projectpresentatie inclusief de opbouwtijd. De juryruimte beschikt waarschijnlijk over een beamer en een laptop voorzien van Microsoft Office 2010, zonder internet (definitieve beschikbare middelen ontvangen jullie per e-mail). Jullie moeten er echter zelf voor zorgen dat de presentatie op de laptop staat en werkt. Jullie mogen de presentaties tussen 09:00 en 09:30 klaar zetten op de laptop in de juryruimte. Verder hebben jullie 1 tafel, 2 stoelen en 1 stopcontact tot jullie beschikking.

 

Aandachtspunten en tips

 • Zorg dus dat jullie op tijd bij het jurygedeelte aanwezig zijn en denk eraan dat alle jureringen achter elkaar plaatsvinden, neem dus al je spullen voor alle jureringen mee! Denk aan jullie projectpresentatie, de robot en de Core Values poster.
 • Denk er aan dat jullie project presentatie zoveel mogelijk ‘live’ moet zijn. Er mogen video opnamen worden gebruikt, maar alleen ter ondersteuning. Het is dus niet toegestaan de presentatie van tevoren op te nemen en deze vervolgens af te spelen.
 • Let erop dat jullie team in principe zelf de presentatie moet opbouwen/klaarzetten, dit onderdeel gaat van jullie presentatietijd af.
 • Denk aan de tijd: 5 minuten projectpresentatie, 4 minuten ROMS, 2 minuten poster.
 • Markeer alle materialen die jullie (na afloop) terug willen hebben van de juryleden.
 • Niet alleen de jury maar alle vrijwilligers en medewerkers letten op de Core Values, dus ook in de pit area en tijdens de wedstrijden!
 • Let op de aanwijzingen van de vrijwilligers, zij zorgen dat jullie op tijd op de juiste plek zijn. Wees ook niet bang vragen te stellen of om hulp te vragen. Wij zijn er om jullie te helpen!

Bekijk het juryformulier: Project.

 

Publiek

Vanwege de ruimte en de overlast is het publiek tijdens de Benelux finale alleen welkom bij de projectjurering. Er zijn een aantal regels waaraan het publiek, de supporters en de coaches zich moeten houden. Vrijwilligers zullen hierop toezien:

 • Toeschouwers melden zich bij het jurygedeelte en worden opgevangen door vrijwilligers. Zij laten weten wanneer het team aan de beurt is voor hun projectpresentatie en begeleiden de toeschouwers op tijd naar de juist juryruimte.
 • Het publiek mag zich niet bemoeien met het juryproces. Dit betekent onder andere dat het publiek zich niet mag mengen in discussies tussen de jury en het team. Ook mogen zij het team niet helpen tijdens de jurysessies. Interventie kan in het nadeel van het team werken.
 • Aangezien de ruimte niet onbeperkt is, kan het voorkomen dat niet al het publiek kan worden toegelaten. Er zijn 12 zitplaatsen per projectjuryruimte.
 • In verband met overlast is het niet mogelijk tijdens de projectjurering de ruimte te verlaten of te betreden.
 • Uiteraard mogen er foto’s en opnames gemaakt worden, maar dit moet wel gebeuren op een wijze dat het de jurering niet stoort. Het is daarbij ook niet toegestaan achter de jury te gaan staan, in verband met aantekeningen en juryformulieren.
 • Het publiek dient altijd de aanwijzingen van de vrijwilligers op te volgen.
Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?