FLL Jr. opstarten - FIRST® LEGO® League

Opstarten

Is je interesse gewekt voor de FIRST® LEGO® League (FLL®) Jr.? Wil je graag meedoen? Dan ben je hier op de juiste plek! Hier vind je alle informatie over wat het inhoudt om mee te doen aan de FLL Jr.; van het samenstellen van een team tot aan de tijdsplanning en de materialen die je nodig hebt om mee te doen.

  • Samenstelling van een team
  • Deelnameregels
  • Rol van de teamcoach
  • Tijd & Planning

 

Samenstelling van een team

Een team dat aan de FLL Jr. meedoet, bestaat uit maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de het onderzoek, het bouwen van het Model en het maken van de ‘LAAT ZIEN’ poster.

Wil je meedoen aan de FLL Jr. maar heb je nog geen team? Vraag dan bij leeftijdsgenootjes bij jou op school, bij je sportvereniging, in je familie, scoutingclub, buurtvereniging of een andere jongerenvereniging waar je lid van bent.

Natuurlijk kun je ook met je vrienden en vriendinnen of leeftijdsgenootjes uit de buurt een team vormen.

Iedere groep van maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar kan zich opgeven voor de FLL Jr.!

Wil je weten welke spullen een team nodig heeft om mee te doen aan de FLL Jr.? Kijk dan bij Benodigdheden. FLL Jr. benodigdheden.

Meer weten over wat een FLL Jr. team te wachten staat tijdens het FLL Jr. seizoen? Kijk dan verderop op deze pagina bij Tijd & Planning.

 

Deelnameregels

Iedereen, die aan de voorwaarden voldoet, is vrij een FLL Jr. team te starten. De teambijeenkomstengids en het techneutenschrift van het seizoen 2019/2020 krijg je na inschrijving automatisch toegestuurd. Ben je nieuwsgierig download dan de teambijeenkomstengids en het techneutenschrift van het seizoen 2017/2018.

Voorwaarden inschrijving FLL Jr

 

Rol van de teamcoach

De teamcoach is de begeleider van het FLL Jr. team. De rol van teamcoach kan prima worden vervuld door een ouder, leraar of familielid (bijv. neef, nicht, oom of tante). De teamcoach moet wel 18 jaar of ouder zijn en de volgende eigenschappen bezitten: de wil samen met kinderen te ontdekken, goede communicatieve vaardigheden, prioriteiten kunnen stellen en meerdere taken kunnen uitvoeren.

 

Wat doet de teamcoach?

De teamcoach begeleidt het team bij voorbereiding op de FLL Jr. Daarbij probeert de teamcoach de leerervaring van de teamleden te optimaliseren door de teamleden te stimuleren zelf na te denken over de problemen die ze tegenkomen. Directe betrokkenheid of inmenging van de teamcoach bij het oplossen van problemen wordt sterk afgeraden, omdat dit de leerervaring voor de teamleden vermindert. 

Teamcoach = coach

Als teamcoach krijg je de mogelijkheid kinderen te stimuleren tot het zelf oplossen van problemen. Niet de teamcoach, maar de teamleden zijn verantwoordelijk voor het onderzoek, de ‘LAAT ZIEN’ poster en het LEGO Model. De teamcoach begeleidt en helpt de kinderen bij het opbouwen en functioneren van het team. Indien nodig treedt de teamcoach op bij het oplossen van conflicten binnen het team.

Extra ondersteuning

Buiten deze rol kan de teamcoach ook nog helpen bij het zoeken naar extra ondersteuning van het team. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan ouders en teammentoren. Ouders kunnen een bron van informatie zijn, maar kunnen ook helpen met bijvoorbeeld vervoer (naar de FLL Jr. EXPO’s), drinken en snacks, en geldinzameling. Verder zijn ouders en overige familieleden natuurlijk van harte welkom als publiek tijdens de FLL Jr. EXPO’s.

 

Tijd & planning

Hoeveel tijd kost de FLL Jr.?

Het ondersteunend lesmateriaal van de FLL Jr., de teambijeenkomstengids en het techneutenschrift begeleidt de coach en het team gedurende het seizoen. Het materiaal is opgesplitst in 12 sessies van een uur. In de teambijeenkomstengids vind je ook een mogelijkheid om 6 of 9 sessies te doorlopen. Uiteraard is een ieder vrij deze tijd zelf in te delen. De sessies kunnen naar wens iets worden uitgebreid of ingekort.

 

Belangrijke data FLL Jr.

De hier genoemde data gelden voor elk jaar en zijn daarom soms aangegeven als periode.

Periode Activiteit
Begin september – mei Registratie periode FLL Jr.
Begin september FLL Jr. Challenge beschikbaar na inschrijving
November en december Regionale EXPO’s tijdens FLL regiofinales
Gehele seizoen Mogelijkheid tot het organiseren van eigen EXPO’s
Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?