Meedoen? - FIRST® LEGO® League

Wat is de FIRST® LEGO® League?   Print

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot

De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. De robot mag alleen geprogrammeerd worden met LEGO MINDSTORMS RCX, NXT, EV3 of RoboLab software (elke versie is toegestaan). Andere software is niet toegestaan. Patches, add-ons en nieuwe versies van de toegestane software van de makers (LEGO en National Instruments) zijn toegestaan. Tool kits, inclusief de LabVIEW tool kit, mogen niet gebruikt worden. Met deze robot moet tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter onmogelijk om alle punten in de wacht te slepen.

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

FLL Core Values en Gracious Professionalism™

De FLL Core Values zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​, leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zich zelf staande doelstellingen zijn, en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

  • Wij zijn een team.
  • Met hulp van onze coaches en mentoren doen wij het werk om oplossingen te vinden.
  • We zijn ons ervan bewust dat onze coaches en mentoren niet alles weten. We leren samen.
  • We respecteren het principe van een vriendschappelijke competitie.
  • Wat we ontdekken is belangrijker dan wat we winnen.
  • We delen onze ervaringen met anderen.
  • We laten Gracious Professionalism™ (sportiviteit) zien in alles wat we doen.
  • We hebben plezier!

Download hier de FLL flyer en het inlegvel van dit seizoen

FIRST® LEGO® League Benelux

De FLL wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals technocentra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra.

Internationaal

In 2016 / 2017 deden er wereldwijd ruim 250.000 kinderen mee in ongeveer 28.000 teams, verdeeld over 70 verschillende landen.

Een actueel overzicht van de deelnemende landen is te vinden op de internationale pagina van de FLL.

Geschiedenis

Het begon allemaal in 1998. FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) en LEGO® besloten toen de handen ineen te slaan om kinderen te bereiken via de filosofie van spelenderwijs en betekenisvol leren. Dit resulteerde in de eerste pilot van FIRST® LEGO® League (FLL®) die in 1998 in Amerika gehouden werd. Deze pilot bestond uit twee toernooien met in totaal 1600 deelnemende kinderen. Wegens groot succes is de FLL inmiddels gegroeid tot een internationale wedstrijd.
Nederland deed in 2003 voor het eerst mee aan de FLL. In een pilot streden veertien teams om de prijzen die waren te verdienen in de Challenge ‘MISSION MARS’. Een jaar later waagden alweer 75 teams zich aan de opdrachten van de Challenge ‘NO LIMITS’. In 2005 deden ruim 100 teams mee met ‘OCEAN ODYSSEY’  In 2006 deden 150 teams mee met ‘NANO QUEST’. In 2007 deden ruim 180 teams mee aan ‘POWER PUZZLE’, dit is inclusief de eerste teams uit België. In 2008 deden er 263 teams mee aan ‘CLIMATE CONNECTIONS’. In 2009 deden er 310 teams mee aan ‘SMART MOVE’. In 2010 deden er 336 teams mee aan ‘BODY FORWARD’. In 2011 deden er 370 teams mee aan ‘FOOD FACTOR’. In 2012 deden er ruim 400 teams mee aan ‘SENIOR SOLUTIONS’.

 

De Challenges uit het verleden zijn te vinden op de pagina Archief (onder Challenge).

 

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?