Meedoen

Je kunt aan de FIRST® LEGO® League Challenge deelnemen met een school, een klas of een BSO, maar ook met een groep bestaande uit vrienden of familieleden. Technische kennis is hiervoor niet nodig.

Het lesmateriaal begeleidt de docent/coach en de teams in 12 sessies door het hele programma tot aan de finale. Dit kan een klasfinale of schoolfinale zijn, maar uiteindelijk ook een regionale of zelfs de Benelux finale.

Team en coach

Team

Een team dat deelneemt aan de FIRST LEGO League Challenge bestaat uit maximaal 10 kinderen in de leeftijd 9 t/m 15 jaar (groep 7/8 PO en leerjaar 1/2 VO).

Teamcoach

De teamcoach begeleidt het FIRST LEGO League Challenge team en kan een leraar, oom, tante, moeder of vader zijn. Hieronder vind je de ‘eisen’ voor een teamcoach:

  • De teamcoach (maximaal 2 per team) is 18 jaar of ouder.
  • Een teamcoach heeft de volgende eigenschappen: de wil om samen met kinderen te ontdekken, goede communicatieve vaardigheden, kan goed prioriteiten stellen en kan veelvoudig taken uitvoeren.

Teambijeenkomstengids
In de Teambijeenkomstengids kun je als coach lezen hoe je het team begeleidt en krijg je tips. Daarnaast lees je wat er van een FIRST LEGO League Challenge team wordt verwacht. 

Benodigdheden

Challenge set
De Challenge set bestaat uit de wedstrijdmat en de missiemodellen van LEGO onderdelen. De set staat in het teken van het jaarlijks wisselende thema. 

De Challenge set ontvang je automatisch na inschrijving.

LEGO® robotset
Met deze set bouw je een robot. Je kunt kiezen uit de LEGO® MINDSTORMS® EV3 (45544) of de nieuwe SPIKETM Prime (45678) basisset. De robotset kan elk jaar opnieuw worden gebruikt. Eén set per team is voldoende.

Ga je voor het eerst meedoen aan de FIRST LEGO League, dan adviseren wij de SPIKETM Prime. Heb je al vaker meegedaan aan de FIRST LEGO League dan is het niet nodig om extra kosten te maken en de EV3 set(s) te vervangen door de SPIKETM Prime set. Om geavanceerdere robots te bouwen kun je de basisset aanvullen met een uitbreidingsset met heel veel extra elementen en lesmateriaal. Er is voor beide robotsets een uitbreiding beschikbaar:

  • MINDSTORMS EV3 uitbreidingsset 45560
  • SPIKE™ PRIME uitbreidingsset 45680

De robotsets en onderdelen kun je bestellen via Heutink  www.heutink.nl (Nederland), RATO Education www.rato.be (België) en Electronic shop www.electronic-shop.lu (Luxemburg).

De bijbehorende software is gratis te downloaden op de site van LEGO Education.

Wedstrijdtafel
Je hebt een wedstrijdtafel nodig om de Challenge set op te stellen en te oefenen met het oplossen van de missies. Het is niet moeilijk om een tafel te maken, maar het vereist wel wat handigheid. De handleiding om de tafel te maken vind je hier

EV3 Classroom

De nieuwste EV3-software (v. 1.2.1), EV3 Classroom, is nu beschikbaar voor Windows 10.

logo EV3 classrroom Lego Education

Je kunt de applicatie downloaden via de LEGO Education website:
https://education.lego.com/.../mindstorms-ev3/software

De download leidt je naar de Microsoft Store. Hier kun je de software gratis downloaden. Je hoeft geen Microsoft-account aan te maken.

Het is nog steeds mogelijk om de EV3 Lab software te gebruiken. Je hoeft deze applicatie niet te deinstalleren voordat je de nieuw EV3 Classroom software installeert.

Als je de EV3 Lab software  wilt downloaden ga je naar de volgende pagina:
Mindstorms EV3 Lab Software

Kosten

De kosten bij deelname aan de FIRST LEGO League Challenge vind je hieronder.

Kosten deelname aan seizoen

Meedoen met school / meerdere teams

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld is  € 150,- (incl.) per team.

Challenge set
Een Challenge set kost € 120,- (incl.) en om mee te doen heb je in ieder geval 1 Challenge set nodig.

Elk tweede en volgend team van dezelfde organisatie is vrij in de beslissing om géén eigen Challenge set te bestellen. In dat geval wordt alleen het inschrijfgeld in rekening gebracht. Wij adviseren 2 Challenge sets voor een hele klas (max. 30 kinderen).

Meedoen met 1 team

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld is  € 150,- (incl.) per team.

Challenge set
Een Challenge set kost € 120,- (incl.) en om mee te doen heb je in ieder geval 1 Challenge set nodig.

Inschrijven

De inschrijving voor het seizoen 2021 is geopend, inschrijven kan tot 30 september. Vanwege aanpassingen als gevolg van het coronavirus kan dit nog wijzigen naar een latere datum.

  • Al meer dan 30.000 leerlingen bereikt, 570.000 wereldwijd
  • Sterker time management en teamwork met meer dan 95%
  • 70% van de deelnemers kiest een studie in technologische richting
  • 59% van de meisjes kiest voor een technologische studie