Maart 2024 – Een bijzondere internationale uitwisseling
Afgelopen maart reisden zes leerlingen van Liseo Bonaire af naar Eindhoven voor een héle bijzondere uitwisseling. Cle, Zeannethe, Brandon, Tarcilion, Lennon en Silke liepen namelijk een aantal dagen mee met leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum (LCL). Beide scholen deden afgelopen schooljaar mee met het FIRST® LEGO® League Challenge seizoen MASTERPIECESM.
De uitwisseling begon in 2022 op Bonaire, toen een aantal leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum naar het tropische eiland afreisden om ze wegwijs te maken in de wereld van FIRST LEGO League in het seizoen SUPERPOWEREDSM. De Bonairiaanse leerlingen werden zó enthousiast, dat ze er direct mee aan de slag gingen. Dit seizoen namen zij de nieuwe leerlingen van de school onder hun hoede en zo ontstond er een goede basis voor het MASTERPIECE-seizoen. Eén van die kartrekkers op de school is Cle: ‘Dit was heel leuk, maar het kwam ook met uitdagingen. Ik moest ervoor zorgen dat iedereen luisterde. Dat was wel lastig, want ik wilde ook graag zelf aan de slag. Ik ben wel beter geworden in het problemen snel oplossen en het logisch nadenken.’ Volgend jaar wil hij weer helpen maar ook actief in een team zijn.
Dat de leerlingen kunnen deelnemen aan FIRST LEGO League, hebben ze te danken aan Sterk Techniekonderwijs (STO). Ook op Bonaire zijn zij actief en hebben ze ervoor gezorgd dat de FIRST LEGO League-activiteiten plaats kunnen vinden. Daarnaast heeft STO ervoor gezorgd dat de middelen er waren voor het team om af te reizen naar Nederland.
Afgelopen december organiseerden ze een schoolfinale tussen de Liceo Boneariano en Scholengemeenschap Bonaire (SGB), waarin leerlingen de strijd met elkaar aangingen tijdens de robotwedstrijd. Nu ze in Nederland zijn, krijgen ze verdieping over de werking van de robot én komen ze alles te weten over het innovatieproject zodat ze dat volgend seizoen ook kunnen aanpakken. Zeannethe, die dit jaar gestart is met het programma, vertelt: ‘Ik heb nieuwe technieken geleerd: hoe moet ik een robot programmeren en hoe een sensor apart te programmeren. Daar had ik in het begin wel veel moeite mee, maar nu gaat het beter’. Tijdens het bezoek in Nederland maakt een aantal leerlingen ook een start aan FIRST Tech Challenge, het spannende vervolg van FIRST LEGO League.
De uitwisseling gaat verder dan robotica en technologie: de leerlingen logeerden bij gastgezinnen, zowel in Eindhoven als op Bonaire. De culturen worden uitgewisseld en het onderwerp Burgerschap komt hiermee aan bod.
Linda Barnier, docent op het Lorentz Casimir Lyceum, begeleidt deze uitwisseling en is al jaren actief als teamcoach voor zowel FIRST LEGO League als FIRST Tech Challenge binnen de school.
Het doel van deze uitwisseling is dat er een duurzame uitwisseling is die meerdere jaren blijft bestaan. Op dit moment wordt onderzocht hoe zij wellicht met behulp van VR-brillen, die op beide scholen aanwezig zijn, in een online-omgeving samen aan een robot kunnen bouwen. Ook zouden ze dan voltooide missies aan elkaar kunnen tonen én elkaar feedback kunnen geven.
De wens is om ieder jaar een fysieke uitwisseling te hebben. Zo wordt er gebouwd aan een mooie basis. En die is nodig, want regelmatig worden op Bonaire projecten gestart die helaas weer te snel ophouden. Met behulp van deze samenwerking kan de opgedane kennis over FIRST LEGO League en FIRST Tech Challenge steeds doorgegeven worden aan de volgende leerlingen. Kortom FIRST LEGO League Challenge leeft ook op Bonaire!