Robots programmeren en innovatief denken

Met FIRST® LEGO® League Challenge worden kinderen van 9 t/m 15 jaar uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici. Met behulp van LEGO ontwikkelen ze nieuwe technologische vaardigheden. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject binnen het jaarlijkse thema. Daarnaast bouwen en programmeren ze hun eigen robot om hier vervolgens missies mee uit te voeren tijdens een robotwedstrijd.

Het programma

Binnen het programma van FIRST® LEGO® League Challenge focussen de deelnemers zich op drie onderdelen van het programma: het innovatieproject, het robotontwerp en de robotwedstrijd.

Innovatieproject

Tijdens ieder seizoen kiezen de teams, op basis van het jaarlijkse thema, een probleem uit de praktijk waarvoor ze een innovatieve oplossing gaan zoeken. Ze lerenonderzoeken, samenwerken en uiteindelijk hun oplossing te presenteren. 

Robotontwerp en robotwedstrijd

De kinderen leren hun eigen robot bouwen en programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren op een opdrachtenparcours in een robotwedstrijd.

Finales

Uiteindelijk presenteren de teams alle resultaten tijdens een finale. Dit kan een klas- en/of schoolfinale zijn of een regiofinale, waar een afgevaardigd team zich presenteert. Jaarlijks strijden ruim 800 teams in 28 regiofinales om één van de plaatsen in de landelijke finale!

Core Values
In FIRST LEGO League staan de FIRST Core Values (kernwaarden) centraal in alles wat de deelnemers doen.

Het thema van dit jaar: MASTERPIECE

In het schooljaar 2023-2024 gaan kinderen aan de slag met het thema MASTERPIECE℠. In dit nieuwe seizoen van FIRST® LEGO® League gaan deelnemers hun fantasie gebruiken om de kunstwereld opnieuw te bekijken. De teams bedenken nieuwe manieren om kunst te creëren en verspreiden over de hele wereld.

Inschrijvingen gesloten

Je kunt aan FIRST® LEGO® League Challenge deelnemen met een school, een klas of een BSO, maar ook met een groep bestaande uit vrienden of familieleden. 

Helaas zijn de inschrijvingen voor dit seizoen gesloten.

Meedoen

Je kunt aan de FIRST® LEGO® League Challenge deelnemen met een school, een klas of een BSO, maar ook met een groep bestaande uit vrienden, en familie- of teamleden. Technische kennis is hiervoor niet nodig. Het lesmateriaal begeleidt de docent/coach en de teams door het hele programma tot aan de finale. Dit kan een klasfinale of schoolfinale zijn, maar uiteindelijk ook een regionale of zelfs de landelijke finale.

Team en teamcoach

Team

Een team dat deelneemt aan FIRST LEGO League Challenge bestaat uit maximaal 10 kinderen in de leeftijd 9 t/m 15 jaar.

Teamcoach

De teamcoach begeleidt het FIRST LEGO League Challenge team en kan een leraar, ouder, familielid of bekende zijn. Hieronder vind je de ‘eisen’ voor een teamcoach:

 • De teamcoach (maximaal 2 per team) is 18 jaar of ouder.
 • Een teamcoach heeft de volgende eigenschappen: de wil om samen met kinderen te ontdekken, goede communicatieve vaardigheden, kan goed prioriteiten stellen en kan veelvoudig taken uitvoeren.

Teambijeenkomstengids
In de Teambijeenkomstengids kun je als coach lezen hoe je het team begeleidt en krijg je tips. Daarnaast lees je wat er van een FIRST LEGO League Challenge team wordt verwacht. 

Benodigdheden

Challenge set

De Challenge set bestaat uit de wedstrijdmat en de missiemodellen van LEGO onderdelen. De set staat in het teken van de jaarlijks wisselende uitdaging.

Bij inschrijving geef je aan hoeveel Challenge sets je wilt bestellen. Om mee te doen heb je minimaal 1 Challenge set nodig. Ga je met een hele klas met het programma aan de slag, dan adviseren wij 2 Challenge sets (max 30 kinderen).
De bestelde Challenge set(s) ontvang je automatisch na betaling van de deelnamekosten.

LEGO® robotset

Om mee te doen aan FIRST LEGO League Challenge dient ieder team een LEGO robot te bouwen die voldoet aan de wedstrijdregels. Er zijn diverse robotsets op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Ga je voor het eerst meedoen aan FIRST LEGO League of wil je een nieuwe set aanschaffen, dan adviseren wij de volgende materialen:

 • LEGO Education SPIKETM PRIME 45678 basisset.
  Met behulp van de basisset kun je een eenvoudige robot bouwen die geschikt is om een aantal opdrachten van de uitdaging op te lossen.
 • SPIKETM PRIME uitbreidingsset 45680 of 45681
  Om optimaal gebruik te kunnen maken van het lesmateriaal dient de basisset aangevuld te worden met de uitbreidingsset. Met de uitbreidingsset kan een geavanceerdere robot worden gebouwd die nodig is om alle robotlessen van het lesmateriaal uit te voeren.

Heb je al vaker meegedaan aan FIRST LEGO League en hiervoor de LEGO MINDSTORMS® EV3 robotset gebruikt, dan is het niet nodig om extra kosten te maken om de EV3 set(s) te vervangen. 

Let op: De robotset en uitbreidingsmaterialen dien je zelf aan te schaffen, deze zijn niet inbegrepen bij de deelnamekosten. De set kan elk jaar opnieuw worden gebruikt. Eén set per team is voldoende.

De bijbehorende software is gratis te downloaden op de site van LEGO Education.

Wedstrijdtafel
Je hebt een wedstrijdtafel nodig om de Challenge set op te stellen en te oefenen met het oplossen van de missies. Het is niet moeilijk om een tafel te maken, maar het vereist wel wat handigheid. De handleiding om de tafel te maken vind je hier

Kosten

Meedoen met school / meerdere teams

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld is  € 190,- (incl. btw) per team.

Challenge set
Een Challenge set kost € 185,- (incl. btw en verzending) en om mee te doen heb je in ieder geval 1 Challenge set nodig.
Bij deelname met 4 tot 7 sets betaal je € 168,18 per set 
Bij deelname met meer dan 7 sets neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Let op: dit is exclusief LEGO® robotset.

Elk tweede en volgend team van dezelfde organisatie is vrij in de beslissing om géén eigen Challenge set te bestellen. In dat geval wordt alleen het inschrijfgeld in rekening gebracht. Wij adviseren 2 Challenge sets voor een hele klas (max. 30 kinderen).

Meedoen met 1 team

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld is  € 190,- (incl. btw) per team.

Challenge set
Een Challenge set kost € 185,- (incl. btw en verzending) en om mee te doen heb je in ieder geval 1 Challenge set nodig.
Let op: dit is exclusief LEGO® robotset.

Onderwijs

De visie van FIRST en LEGO Education (en ook van ons, Platform Talent voor Technologie) is dat er zoveel mogelijk kinderen met FIRST LEGO League aan de slag kunnen. Ieder kind moet de gelegenheid krijgen te experimenteren met programmeren, onderzoek doen, innovatie, teamwork et cetera. Stuk voor stuk dingen die voor ieder kind van groot belang zijn in zijn of haar ontwikkeling. Het gaat dus niet meer alleen om techniekpromotie. Het is voor ieder kind van belang deze ervaring mee te nemen in de verdere schoolloopbaan en daardoor ook een bewustere keuze te kunnen maken voor studie en beroep. Daarnaast worden kinderen met het programma sneller digitaal wijs en zijn ze druk bezig met onderzoek doen en oplossingen bedenken. Die vaardigheden zijn vaardigheden voor het leven!

FIRST LEGO League Challenge sluit aan bij de kerndoelen van het primair en voortgezet onderwijs en is goed te integreren in het lesprogramma.

Vrijwilligers

Het programma van FIRST® LEGO® League kan niet draaien zonder een geweldige groep van vrijwilligers. Ieder jaar zetten ze zich in tijdens de uitvoer van het programma, tijdens één van onze regiofinales of tijdens de landelijke finale. Wil jij ook onderdeel worden van dit mooie programma? Meld je dan nu aan!

 • Al meer dan 30.000 leerlingen bereikt, 570.000 wereldwijd
 • Sterker time management en teamwork met meer dan 95%
 • 70% van de deelnemers kiest een studie in technologische richting
 • 59% van de meisjes kiest voor een technologische studie

  Vragen? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 085-0510650