Regiopartner worden - FIRST® LEGO® League

Regiopartner worden

Deze pagina geeft informatie over de taken van een regiopartner binnen de FIRST LEGO League (FLL). Klik hier voor een actueel overzicht van de FLL regio’s in de Benelux.

Wat doet een regiopartner?

De drie voornaamste taken van een regiopartner zijn:

  1. het werven van teams in de regio;
  2. het eerste aanspreekpunt zijn voor teams binnen die regio;
  3. het organiseren van een regiofinale.

Wie kan regiopartner worden?

Een regiopartner is altijd een organisatie, nooit één persoon. Het is ook zeer goed mogelijk dat twee of meer organisaties in een regio hun expertise bundelen. Bijna elke organisatie kan regiopartner worden, maar het is wel van belang dat het een non-profit organisatie is. Daarnaast heeft het de voorkeur als de organisatie zelf al affiniteit heeft met techniek of onderwijs. Ook scheelt het veel in de kosten als bepaalde faciliteiten al beschikbaar zijn, zoals een locatie of vrijwilligers.

Teamwerving en regionale promotie

Een regiopartner weet zelf het beste welke promotiekanalen er in de regio beschikbaar zijn. Daarom is de regiopartner verantwoordelijk voor de teamwerving en promotie in de eigen regio. Stichting Techniekpromotie verzorgt de landelijke promotie en stelt promotiemateriaal beschikbaar voor regionale verspreiding. Ook de teamregistratie wordt centraal uitgevoerd.

Vanaf april hebben teams de mogelijkheid zich in te schrijven voor het nieuwe seizoen. Voor april vindt dus al teamwerving plaats. Eind augustus ontvangen de teams alle benodigde materialen, tijdens de kick-off die ook eind augustus plaatsvindt, wordt de nieuwe challenge bekend gemaakt en kunnen ze met de missies aan de slag. Vanaf dat moment hebben de teams minimaal acht weken de tijd om aan hun robot en onderzoekspresentatie te werken. De regiofinales worden tussen half november en half december gehouden en de Benelux finale is eind januari/begin februari. De materialen voor de regiofinales, zoals bekers, posters en prijzenlabels, ontvangen de regio’s in september/oktober.

Aanspreekpunt/teambegeleiding in regio

De registratie van de teams gebeurt centraal door Stichting Techniekpromotie, maar voor algemene vragen richten de teams zich als eerste tot de regiopartner. De regiopartner begeleid de teams met praktische vragen over bijvoorbeeld de deelname en regionale zaken. Vragen over de inhoud van de Challenge worden door Stichting Techniekpromotie beantwoord.

Regiofinale

De coördinatie van de FLL in de Benelux is in handen van Stichting Techniekpromotie. Regiopartners krijgen ondersteuning in de vorm van draaiboeken, handleidingen en (vertalingen) van promotiematerialen. De organisatie van een regiofinale ligt in handen van de regiopartner. Dit heeft als voordeel dat er veel ruimte is om de regiofinale naar eigen inzicht in te vullen en de eigen organisatie te profileren.

Tijdens een regiofinale strijden per regio 10 tot 45 teams om verschillende prijzen en om de felbegeerde plaatsen in de Benelux finale. Ieder team komt met 5 tot 10 teamleden, 1 à 2 coaches en veel supporters. Als de locatie het toestaat kan er ook publiek toegelaten worden.

Centraal in de finale staat het wedstrijdgedeelte met de wedstrijdtafels waar de teams met hun robot zoveel mogelijk punten proberen te verdienen door zoveel mogelijk missies te volbrengen. In de Pit-Area hebben alle teams hun eigen tafel waar ze nog laatste noodreparaties uit kunnen voeren aan hun robot. Per 10 tot 12 teams is er een jurykamer voor de onderzoekspresentaties, een ruimte voor de robot jurering en een ruimte voor de core values jurering.

Alle regiofinales zijn in de basis hetzelfde, maar kunnen toch compleet verschillend zijn. Natuurlijk is het thema overal hetzelfde, net als de missies en de jurering, maar in de ene regio strijden 32 teams in een luxe hal met DJ’s en lichteffecten, terwijl in de andere regio 10 teams zich uitleven in de aula van een school zonder veel extra’s. Wat in ieder geval overal hetzelfde is, is het plezier en enthousiasme van de organisatie, vrijwilligers en – het belangrijkst – de teams.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de rol van een regiopartner of over de mogelijkheden om zelf een regiopartner te worden, kun je contact opnemen met  programmamanager landelijke programma’s, via regio(at)techniekpromotie.nl of tel.: +31 (0)40 – 247 3300.

 

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?