Tips & Tricks - FIRST® LEGO® League

Tips & Tricks

 

FIRST® LEGO® League voorbij, wat nu?

Om te voorkomen dat de LEGO MINDSTORMS na afloop van het FLL seizoen in de kast eindigt, is er door een team uit de Verenigde Staten, ‘Not the Droids You Are Looking For’, een website ontwikkeld met lessen voor de EV3. Deze site is ook in het Nederlands beschikbaar, met dank aan ‘NXT Generation’ uit Eindhoven. Zeker de moeite waard om eens naar de site te gaan.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de kinderen met de Challenge sets van de FLL door te laten gaan. Het is mogelijk Challenge sets van voorgaande seizoenen aan te schaffen. De kosten hiervoor komen op [kosten-challengeset] per set, excl. € 15,00 verzendkosten. Een Challenge set bestaat uit de wedstrijdmat en de bijbehorende LEGO modellen.

Er zijn nog enkele Challenge sets van voorgaande seizoenen beschikbaar. Voor informatie kun je contact opnemen met Stichting Techniekpromotie info(ad)techiekpromotie.nl.

 

FIRST LEGO League integreren in het lesprogramma in het onderwijs

In dit document staat beschreven hoe je de FIRST LEGO League (FLL) kunt integreren in het lesprogramma en hoe de FLL aansluit bij de kerndoelen van het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het document is ontwikkeld door Sanne Respen, voormalig educatief medewerker van Stichting Techniekpromotie, in samenwerking met Rita van der Lee, ervaren teamcoach en leerkracht in het primair onderwijs.

FLL Aansluiting Kerndoelen PO

FLL Aansluiting Kerndoelen VO

 

FIRST LEGO League en kerndoelen Onderwijs België

Ook voor het Belgisch onderwijs hebben wij nu een koppeling met de eindtermen beschikbaar. Zie hieronder de twee versies, voor het basis- en het secundair onderwijs.

Eindtermen voor het basis onderwijs

Eindtermen voor het secundair onderwijs

 

Tips en ideeën voor teams

NB: Deze gegevens en PDF bestanden (Acrobat Reader) zijn op dit moment helaas alleen nog maar in het Engels beschikbaar. Vraag je coach of mentor om je team te helpen.

 

Teambuilding

Bedoeld voor de eerste of tweede teambijeenkomst om teamleden elkaar te laten leren kennen. Iedereen in het team kan zo leren hoe het is om in een team samen te werken en ontdekken dat iedereen een speciale eigenschap heeft die aan het team kan bijdragen. 

TeamBuilding

 

Samenwerken = leuk!

Samenwerken in een team is heel erg leuk en leerzaam, maar is niet altijd even makkelijk. Daarom volgt hier een aantal tips om het teamwerk nog beter te laten verlopen:

  • Zorg dat bij alle teamleden duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren en hoeveel tijd het ongeveer kost om aan de FLL mee te doen.
  • Maak met het gehele team een tijdsplanning met daarin alle actiepunten van wat er moet gebeuren tot aan de finale van de FLL.
  • Verbind aan elk actiepunt dat in de tijdsplanning staat één of twee teamleden die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van die activiteit.
  • Zorg ervoor dat het team regelmatig teambijeenkomsten houdt waarbij alle teamleden aanwezig zijn. Op deze bijeenkomsten kunnen ook de actiepunten worden besproken. (Zijn de actiepunten al gedaan? Zijn er actiepunten nog niet gedaan die wel al afgehandeld hadden moeten zijn? Heeft iemand hulp nodig bij het uitvoeren van een actiepunt?)
  • De teamcoach is een goed aanspreekpunt voor vragen of moeilijkheden.

Het is helemaal niet vreemd om tussendoor de tijdsplanning of actiepuntenlijst aan de passen. Dat hoort allemaal bij het in een team samenwerken aan een project. Het belangrijkste is het team plezier heeft in het samenwerken, leert om problemen op te lossen en enthousiast mee wil doen aan de FLL!

 

Training

Brainstorm activiteit

Hoe verzinnen de teamleden nu de echt creatieve oplossing om de Challenge te kunnen volbrengen? Doe deze oefeningen om dat met je team te leren.

Brainstorm activiteit

Programmeertips

Een lessenserie (met instructiefilmpjes) ontwikkeld om te leren programmeren met de EV3-robot. (In het Nederlands.)

Het geheel is gemaakt vanuit het uitgangspunt dat ook de leerkrachten niet kunnen programmeren. Kijk voor meer informatie op:

De Geflipte Klas 

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?