Skip to main content

Robotica en creativiteit schitteren op Bornego’s FIRST® Contact Event

Op een bruisende dinsdagmiddag vlak voor de kerstvakantie transformeerde het Bornego College in Heerenveen in een centrum van technologische innovatie en creativiteit. Het FIRST Contact event op 19 december nam de school over, waarbij de aula veranderde in een levendige LEGO-zaal, klaslokalen dienst deden als presentatiepodia, en de gymzaal het strijdtoneel werd voor FIRST Tech Challenge (FTC) en FIRST Robotic Competition (FRC) teams. Deze middag stond in het teken van inspiratie, waarbij leerlingen, leraren en bezoekers de wonderlijke wereld van FIRST-programma’s ontdekten.

FIRST LEGO League op het Bornego College

Vorig jaar bereikte een van hun teams een indrukwekkende mijlpaal door Nederland te vertegenwoordigen in Houston tijdens de World Finals van de FIRST LEGO League Challenge. Deze tien leerlingen, bruisend van enthousiasme, waren vastberaden om ook dit jaar weer deel te nemen. Hun passie inspireerde 17 andere leerlingen, resulterend in de vorming van drie nieuwe teams: Team REborn STAR, REborn Can’t See en Phoenix REborn. Fedde, een van de deelnemers van vorig jaar, deelt zijn ervaring met een aanstekelijk enthousiasme:  “Ik wilde heel graag weer meedoen dit jaar, ik vind het gewoon heel erg leuk. Ik wist natuurlijk ook wat ik kon verwachten. We hebben best grote teams van bijna 10 teamleden, dus ik heb echt geleerd dat plannen heel erg belangrijk is.” Suze-Linde, een nieuw teamlid van Team Phoenix REborn, voegt toe: “Dit is mijn eerste jaar en ik heb tot nu toe al zo veel geleerd! Bijvoorbeeld dat communicatie héél belangrijk is. En iedereen moet goed op de hoogte zijn van alles in het project. Daar heeft het hele team wat aan.”

WhatsApp Image 2024 01 10 at 10.54.50 1

Innovatieprojecten presenteren

In aanloop naar de regiofinale zijn de teams van het Bornego College druk bezig met de laatste voorbereidingen. Toch namen ze graag de tijd om hun vorderingen en prestaties te delen met een enthousiast publiek. Op dinsdag 19 december stroomde de school vol met familieleden – ouders, grootouders, broers, zussen – en andere belangstellenden, allen benieuwd naar de projecten waar de leerlingen zo gepassioneerd aan werken. De drie teams trokken alles uit de kast om hun innovatieve projecten te presenteren. Van toneelstukjes tot interactieve presentaties, de leerlingen lieten zien dat voor hen geen enkele uitdaging te groot is.

Taakverdeling binnen de teams

Dat de teams zo goed nadenken over onder andere de presentaties, komt door de goede taakverdeling zegt Fedde: “Ik heb goed geleerd om zelfstandig te werken aan mijn eigen taak. Ik ben bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het uitdenken van de presentatie.” Daarnaast steken de teams ook veel tijd in het robotontwerp, het voltooien en uitdenken van de robotwedstrijd en het innovatieproject. Iedere maandagmiddag komen alle teams twee uur bij elkaar. Sara, lid van team REborn STAR, legt uit hoe dat eraan toe gaat: “Het is fijn om iedere maandagmiddag even af te wijken van de normale lessen op school. Naast die twee uur op maandag zoekt het team elkaar nog een ander uur op om extra te oefenen. En eigenlijk soms wel meer, gewoon omdat het zo leuk is!”

Meer dan alleen FIRST LEGO League

Binnen de FIRST® doorlopende leerlijn maken jongeren op alle niveaus kennis met robotica, technologie en innovatie. Om de bezoekers een volledig beeld te geven, gaven twee FIRST Tech Challenge (FTC) teams en eén FIRST Robotic Competition (FRC) team een demonstratie van hun vaardigheden. In de gymzaal werden de aanwezigen getrakteerd op een spectaculaire vertoning van geavanceerde robots en de complexe taken die ze uitvoerden.

FIRST Tech Challenge (FTC), het spannende vervolg op FIRST LEGO League, is ontworpen voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Het gaat verder dan het ontwerpen, bouwen en programmeren van robots. Deelnemers ontwikkelen een businessplan en leggen contact met bedrijven voor sponsoren en kennisdeling. Na FTC volgt FIRST Robotic Competition (FRC). Binnen dit programma worden teams uitgedaagd om robots van industriële grootte te bouwen. Ga voor meer informatie naar de website van Team Rebrandts.

WhatsApp Image 2024 01 10 at 10.54.48

Inspiratie in de LEGO-aula

De inspiratie reikte verder dan alleen de gymzaal van het Bornego College. Bezoekers die de aula binnenstapten, waanden zich in een echte LEGO-wereld. Leerlingen hadden hun persoonlijke LEGO-creaties meegebracht, variërend van een gedetailleerde replica van het ‘Home Alone’ huis tot een schaakbord volledig gemaakt van LEGO. In lijn met het thema MASTERPIECE, toonde LEGO-kunstenaar Ernesto Lemke zijn indrukwekkende kunstwerken.

WhatsApp Image 2024 01 10 at 10.54.50

Heb je vragen over dit event en/of wil je graag in contact komen met het Bornego College in Heerenveen? Neem contact op met organisator en teamcoach Martin Oldenhuis op reborn@ogmf.nl

Over de uitdaging: MASTERPIECE

Dit schooljaar worden deelnemers van FIRST LEGO League uitgedaagd om te denken als technische kunstenaars. Ze gebruiken hun fantasie om de kunstwereld opnieuw te bekijken. De robot voltooit creatieve missies binnen de robotwedstrijd en voor het innovatieproject bedenken leerlingen manieren om hun hobby te delen met anderen. Ga naar Masterpiece (firstlegoleague.nl) voor meer informatie.